MMA.ORG.PL

KSW

Wideo: Oświadczenie organizacji KSW po walce Odzimkowski vs Quinn. Nagrania z różnych kamer

Opublikowane

odzimkowski ksw 68
źródło: KSW / kswmma.com

Komisja sędziowska w składzie: Tomasz Brodner, Marc Goddard oraz Piotr Jarosz, po wnikliwej analizie sytuacji, do której doszło w starciu Alberta Odzimkowskiego z Tommym Quinnem na gali 68 w Radomiu zadecydowała o zmianie werdyktu w tym pojedynku na no contest.

Poniżej uzasadnienie podjętej decyzji przez sędziów.

:

Podczas gali 68, która odbyła się 19 marca 2022r., Albert pokonał Tommy’ego Quinna po nielegalnym kolanie w parterze. Sędzia Gerd Richter uznał, że to kolano było legalnym uderzeniem, gdyż w jego ocenie kolano trafiło w bark. Jednak po obejrzeniu powtórek z większej liczby kamer wyraźnie widać, że kolano jest nielegalne. W związku z tym podjęliśmy decyzję o zmianę werdyktu na no contest.

Marc Goddard:

Wynik walki pomiędzy Albertem Odzimkowskim a Tommym Quinnem z gali , która odbyła się 18 marca, powinien zostać zmieniony na no contest.

W 2 minucie i 45 sekundzie pierwszej rundy, kiedy Quinn opuszcza półgardę i stara się wstać, wyprowadza kolano, które trafia w głowę rywala w momencie, gdy jego lewe kolano znajduje się na macie. Zgodnie z przepisami Unified Rules of MMA oraz zasadami KSW, kiedy jakakolwiek inna część ciała poza stopami zawodnika dotyka podłoża, mamy do czynienia wtedy z sytuacją parterową, a zgodnie z obowiązującymi regułami: kolana oraz kopnięcia na głowę zawodnika znajdującego się w parterze są zabronione.

Nie podlega wątpliwości, że Odzimkowski nie miał zamiaru sfaulowania przeciwnika, kiedy wyprowadzał kolano w kierunku jego głowy, ponieważ sytuacja była dynamiczna, a Quinn starał się w tamtym momencie powrócić do stójki. Zważywszy na powyższe informacje oraz fakt, że faul miał miejsce w pierwszej z trzech zaplanowanych rund, wynik starcia powinien zostać zmieniony na no contest.


Piotr Jarosz:

Po analizie wideo można ponad wszelką wątpliwość stwierdzić, że pierwsze kolano Alberta było niezgodne z przepisami, ponieważ w tym momencie Quinn był w pozycji parterowej (dotykał maty inną częścią ciała niż stopą). Zważywszy na to że miało to kluczowy wpływ na dalszy przebieg pojedynku, uważam, że wynik starcia powinien być zmieniony na no contest.

Organizacja KSW zaproponuje Albertowi Odzimkowskiemu i Tommy’emu Quinnowi walkę rewanżową na jednej z kolejnych gal.

Advertisement

Facebook

Advertisement
Advertisement